FANDOM


Itači Učiha
Itachi-0
(うちはイタチ, Uchiha Itachi)
Pojavljivanje
Manga Poglavlje #139
Anime 'Naruto epizoda #80
Novela 'Naruto Jinraiden: Dan zavijanja vukova'
Film 'Naruto Film: Put Nindže'
Igrica 'Naruto: Ultimativni Nindža 2'
Pojavljivanje Anime, Manga, Film, Igrica, Novela
Informacije
Datum rođenja Jun 9
Pol Muški
Status Mrtav
Broj godina Deo I: 18
Deo II: 20-21
Visina Deo I: 175.2 cm
Deo II: 178 cm
Težina Deo I: 57.1 kg
Deo II: 58 kg
Krvna grupa AB
Kekei Genkai Sharingan Triple.svg Šaringan
Mangeky Sharingan Itachi.svg Mangekjo Šaringan
Klasifikacija S-Rank
Odbegli Nindža
Okupacija ANBU Kapetan
Prebivalište Konohagakure Symbol.svg Selo Lišća
Partner Kisame Hošigaki
Tim Tim 2 (Samo u animeu)
Klan Latestfggh Učiha Klan
Rank
Nindža rank Deo I: Anbu
Registracija 012110
Položio/la akademiju sa 7 god
Završio/la čunin ispite sa 10 god
Porodica
Fugaku Učiha (Otac)
Mikoto Učiha (Majka)
Saske Učiha (Brat)
Sarada Učiha (Bratanica)

Itači Učiha (うちはイタチ, Uchiha Itachi) je bio član Sela Lišća i Učiha klana. Postao je međunarodni kriminalac, nakon što je počinio masakr svog klana, štedeći svog mlađeg brata, Saskea. Međunarodna kriminalna organizacija je bila pod imenom Akacuki, njegova aktivnost u organizaciji ga dovodi do čestih sukoba sa Konohom i njenim nindžama - uključujući i Saskea, koji traži osvetu roditelja i klana. Nakon njegove smrti, Itačijevi motivi su otkriveni što je dovodilo u komplikacije za zamisliti, činilo se da su njegovi postupci uvek bili samo u interesu svog brata i sela, ostaćuji lojalni Šinobi Sela Lišća.

Pozadina

180px-Uchiha's (2)

Itači sa porodicom

Itači je stariji sin vodje Učiha klana. Od malena je pokazao velike sposobnosti, bio je najbolji iz svoje generacije, genije nad svima drugima. Itačija i njegovo razmišljanja je malo ko mogao da shvati. Kada je imao samo četiri godine doživeo je velike traume, zbog Trećeg šinobi rata i žrtava koje je on doneo. Itači je dosta vremena proveo izučavajući spise Sela lišća, koje su za sobom ostavili preci.
Itachi-and-shisui-talk

Itači i Šisui

Itači je prikazan tokom Napada Devetorepe lisice na selo i tada se brinuo o svom mlađem bratu. U sedmoj godini kada je maturirao na akademiji, Itači je razmišljao kao Hokage, Šaringanom je ovladao u osmoj godini, postao čunin u desetoj i postao kabetan ANBU jedinica sa trinaest godina. Itači je bio dosta hvaljen od svog oca, koji je često nenamerno zaboravljao na Saskea, jer je bio preokupiran Itačijem, pošto je on trebalo da ga nasledi.  

Uchiha Clan massacre

Itači odlazi posle masakra

Učiha klan se spremao da izvrši udar u selu, a seoske vodje izuzev Trećeg Hokagea su želela da uklone pretnju. Danzo se tajno susreće sa Itačijem i ucenjuje ga, govoreći mu da može da ubije svoj klan a on će za uzvrat poštedeti njegovog mlađeg brata, ili da ostane na strani klana i da zajedno sa njim bude uništen. Za vreme kada je Šisui bio angažovan da špijunira Itačija, njih dvojica su razgovarali kod Naka reke, i već tada je Danzo uzeo jedno Šisuieovo oko. Šisui svoje drugo oko daje Itačiju da bi ovaj mogao da dobije Večni mangekjo šaringan. Posle ovoga Itači se sreće sa Tobijem koga moli da poštedi selo i njegovog mlađeg brata, a zauzvrat pomoći će mu da uništi Učiha klan koji ga je napustio. Itači ubija sve članove klana izuzev Saskea i napušta selo, moli Trećeg Hokagea pa čuva Saskea od Dantza i potom se pridružuje Akackiju, kao špijun. Oročimaru pokušava da preuzme Itačijevo telo zbog želje za šaringanom, ali ga Itači savladava gendžicuom i otkida mu desnu ruku. Oročimaru besan napušta Akacki. Kasnije Itači je zajedno sa Sasorijem i Kisameom dobio naređenje da uvede Deidaru u grupu. On je Deidari dao predlog, da ukoliko ga pobedi da obeća da će se pridružiti Akackiju. Itači ga je veoma lako dobio.

Osobine

180px-Itachi crying

Itačijeve suze posle ubijanja svog klana

Od samog pojavljivanja Itači je bio veoma tajanstven. Itači je uprošlosti prikazan kao veoma osećajna osoba, iako su do otkrivanja prave istine svi mislili da je on bio vešt glumac. Itači je od malih nogu nastojao da zaštiti Saskea, šta god da se desi.Kao član Akackija on je pokazao veliku samokontrolu svojih emocija. Njegova najveća izneneđena su bila kada je njegov protivnik pokazao veću snagu nego što je on očekivao. On nije imao nikakvu drskost, nikad nikom nije rekao da je moćan i u mnogo navrata je pohvaljivao svoje protivnike.

Sposobnosti

Phoenix Sage Flower Nail Crimson

Itači kombinuje šurikendžicu i vatreni stil

Čak i među velikim članovim Učiha klana, Itači je priznat kao jako moćan i talentovan nindža, o čemu svedoči njegov brz napredak u šinobi rangovima. Rezultate njegovog napornog rada na polju nindža veština pohvalili su mnogi njegovi saborci i neprijatelji. Oročimaru, kao jedan od Sanina i S-rang kriminalac je mnogo puta pohvalio Itačijeve sposobnosti rekavši da bez svojih ruku i naprednih nindžicua ne bi imao nikakve šanse protiv Itačija. Takođe, o njegovoj snazi svedoči da čak ni Kakaši Hatake kao jedan od najiskusnijih džonina sela lišća nije mogao da pobedi Itačija. Međutim, bez obzira na svoju snagu, nikada nije podcenjivao protivnike i nije imao spušten gard. Po svojoj miroljubivoj prirodi, borbu je često izbegavao a kada to nije bilo moguće završio bi je što brže. Jedina Itačijeva mana je bila njegova bolest koja mu je prilično uticala na količinu čakre što ga je na kraju i dovelo do smrti.

Čakra Moći

Kao Učihi, Itačijeva čakra je bila prirodno jaka, ali su njegove rezerve bile veoma niske što ga je sprečavalo da učestvuje u dužim borbama. Razlog za to je bila njegova bolest koju je dobio rođenjem. U prvom delu mogao je da koristi Mangekjo Šaringan najviše tri puta na dan posle čega bi bio primoran na značajan odmor, nemogavši da zadrži čak ni Šaringan aktiviran. Kada je oživljen od strane Kabuta, njegove rezerve čakre su znatno više s obzirom da je tada njegova bolest uklonjena. Njegova kontrola čakre je bila vrlo prefinjena s obzirom

Taidžicu

JiraiyavsItachiKisame2

Itači zaustavlja Saskeov Čidori

Itačijev taidžicu je na veoma visokom nivou, što je prikazano nekoliko puta tokom njegovog života. Sa lakoćom je pobedio tri pripanika Konohine vojne policije, uspeo je da zaustavi Saskeov Čidori sa jednom rukom u prvom delu, a pod Kabutobom kontrolom je mogao da parira perfektnim džindžurikijima kao što su Kiler Bi i Naruto. Takođe, Itačijevi refleksi i brzina su impresivni s obzirom da poseduje Šaringan koji mu daje izuzetnu agilnost. Sem toga, u animeu je bio dovoljno brz da neko vreme drži korak sa brzinom Šsuija Učihe poznatog po svojoj tehnici treptanja tela.

Nindžicu

Latest (17)

Itačijev klon vrana

Itači je mogao da prizove vrane u borbi, najčešće u jatima kako bi mogao da ometa protivnika. Takođe vrlo često ih je koristio i kao medijum za svoje klonove koji bi se po uništenju razdvojili u nekoliko vrana. Mogao je da stvori i klonove senke koji bi navodio tako da eksplodiraju kada protivnik naleti na njih. Bio je vešt i u fuindžicuu, naručito protiv osoba sa specifičnim Šaringanom.

Prirodne Transformacije

Latest (14)

Itači koristitehniku velike vatrene lopte

S obzirom da je iz Učiha klana, Itači je imao prirodni afinitet prema vatrenom stilu uspevši da kao jako mlad usavrši džicu velike vatrene lopte. Takođe je bio i vešt korisnik vodenog stila, sposoban da izvede tehniku vodenog zmaja i ako nema vodene površine u blizini. Takođe, je mogao da usmeri napad vode u obliku nekoliko snažnih udara i tako napadne protivnika od pozadi. Pored vodenog i vatrenog, Itači je bio korisnik i vetrovitog stila kao i Jin i Jang izdanja.

Gendžicu

Tsukuyomi

Itači koristi Cukojomi na Kakašiju

S obzirom na svoju pacifističku prirodu, Itači je u borbi veoma često koristio gendžicu. Njegove gendžicu sposobnosti su bile toliko velike da je mogao da uhvati protivnika u iluziju i na najmanji očni kontakt. Uz pomoć zamene ogledala neba i zemlje mogao je da okrene gendžicu koji je bacila Kurenai Juhi protiv nje u trenutku. Za iluziju koja se smatra njegovim obeležjem uzima se Cukojomi, tehnika kojom pomoću očnog kontakta baca protivnika u negativnu dimenziju gde korisnik kontroliše vreme, prostor i masu i gde ga može mučiti bez prestanka sedamdeset dva sata. Drugi ultimativni gendžicu koji je smatran zabranjenim u Učiha klanu, a čiji je Itači korisnik, bio je Izanami. Uz pomoć njega moguće je kontrolisati osobu uz pomoć posebnog iluzionog mehanizma i terati je da radi sve što korisnik naredi. Sem ove dve moćne iluzije, Itači je uz pomoć Šisuijevog oka koje je bilo presađeno u vranu mogao da koristi i Kotoamacukami, najjači gendžicu Mangekjo Šaringana ikada. Koristeći ga je mogao da uspostavi kontrolu nad bilo kim a da osoba to i ne shvati, kao i da se lakoćom odupre Kabutovoj kontroli kada je bio reanimiran.

Dojdžicu

Šaringan

Susanoo

Itačijev oklopljen Susano

Latest (16)

Itačijev šaringan

Itači je mogao da koristi Šaringan i Mangekjo Šaringan(s obzirom da je bio član Učiha klana). Itači se smatra jednim od najvećih korisnika ovog dojdžicua jer je ovladao svim nejgovim moćima.Sem što je koristio Cukojomi i druge gendžicue,

Latest (19)

Itačijev mangekjo šaringan

Itači je mogao da koristi i Amaterasu. Amaterasuom je mogao da stvori crne plamenove koji su mogli da progore skoro bilo šta(nap. Džerajinu kamenu žabu sa planine Mijaboku). Pošto je ovladao i Cukojomijem i Amaterasuom mogao je da koristi i Susano koji je doveo na njegov kompletan oblik.Njegov Susano je vrlo moćan jer poseduje Tocuka mač kojim može i da zapečati ljude.Pored Tocuka mača poseduje i Jata ogledalo koje je u stvari štit pa su onda Jata i Tocuka kao štit i mač. Itačijev Susano je jači od Saskeovog(kada Saske dobije večni Mangekjo Šaringan njegov onda postaje malo jači).Međutim jedini problem je bio to što je Itači imao malu količinu čakre.U prvom delu je mogao da koristi Mangekjo Šaringan 3 puta na dan sa pauzama između korišćenja.Čak i kad bi aktivirao svoj kompletan Susano ne bi mogao dugo da ga održava i zato je u borbi sa Saskeom umro pre kraja borbe(zbog iscrpljenosti i isceđene čakre).Kad god bi koristio Mangekjo Šaringan rizikovao bi bi oštećenje vida i zamaranje očiju.Kisame je jednom prilikom izjavio: "Ovo je tek prva borba a ti si već rizikovao prenaprezanje svojih očiju.Znaš koliko je to opasno!"

Knjiga Podataka Nindžicu Tajdžicu Gendžicu Inteligencija Snaga Brzina Čakra Znakovi rukama Ukupno
Treća 5 4.5 5 5 3.5 5 2.5 5 35.5

Pregled priče

Prvi deo

180px-Itachi and Kisame Debut

Itači i Kisame

Posle Oročimaruove invazije na Konohu, Itači se pojavljuje u Konohi zajedno sa Kisameom sa zadatkom da uhvati Devetorepu lisicu koja se nalazi u Narutu, njegov pravi cilj je bio da upozori Danza da je i dalje živ i da ne sme da dira Saskea. Kakaši ih primećuje i počinje da sumnja, pa šalje Kurenai i Asumu da ispitaju situaciju. Oni otpočinju borbu, a posle izvesnog vremena i Kakaši ulazi u nju. Itači na Kakašiju koristi svoj Mangekjo Šaringan i posle samo jedne sekunde baca kakašija na kolena. Kada je otkrio da Kakaši ima neka saznanja o Akackiju i njuhovom planu pokušava da ga povede sa sobom, ali se tada pojavljuje Gai i Itači i Kisame se povlače. Itači potom nalazi Naruta, ali saznaje da je Džeraja sa njim i odlučuje da udalji Džeraju od borbe, jer bi on mogao da zada velike probleme. Kasnije Itači se sreće sa Narutom i govori mu da pođe sa njima, ali se u tom trenutku se pojavljuje Saske, koji želi da osveti svoju porodicu. U međuvremenu se i Džeraja se pojavljuje, a Saske pokušava da napadne Itačija, ali ga on bez imalo muke savladava.Tada Itachi prvi put koristi amaterasu.

Drugi deo

Images-1422947788

Itači i Kisame

U drugom delu dok Akacki pokušava da zapečati Šukakua, Pejn šalje Juru i Mukadea koji su dobili neke moći Itačija i Kisamea da zaustave nindže koje dolaze iz sela lista. Itačijev klon se bori sa timom sedam i oni ga pobeđuju.

180px-Amaterasu2

Itačijeva i Saskeova borba

Nakon što je Kisame ulovio džindžurikija četvorepe zveri, njih dvojica idu da zapečate Četvorepog zajedno sa ostatkom Akackija i tamo saznaje da je Saske ubio Oročimarua. Kasnije mu Zetsu saopštava da je Saske ubio i Deidaru, Itači odlučuje da sačeka Saskea da bi se njih

180px-Last Smile

Itačijevi zadnji trenutci

dvojica borili. Znajuči da je njegov kraj blizu, Itači je poslao svoju senku klona da se sretne sa Narutom. Itači je u Naruta ubacio vranu, pritom mu davši neke od svojim moći. Nakon razgovora sa Narutom, Saske se pojavljuje i njih dvojica započinju prvo razgovor, a potom i borbu. Tokom njihove borbe, Itači iz Saskea vadi ostatke Oročimarua i posle toga umire zbog iscedjenja cakre.

Itači se pojavljuje u pripremama pred rat, kada ga Kabuto poziva da bi uplašio Tobija.

Itači ponovo stupa na scenu u četvrtom šinobi ratu, kada je po Kabutovom naređenu zajedno sa Nagatom poslat da uhvati Kiler Bia i Naruta. Njih dvojica pronalaze Bia i Naruta i potom stupaju u borbu. Itači iz Naruta vadi vranu koju je prethodno u njega ubacio i koristi poseban gendžicu (Kotoamatcuki) da se oslobodi Kabutove kontrole. Potom zajedno sa Narutom i Biem pobeđuje Nagata i pečati ga svojim Totsuka mačem.

Edo Tensei no Risuku

Itači i Saske licem u lice s Kabutom

On otkriva Narutu istinu o njegovom najboljem prijatelju Šisuiu i potom pali vranu koju je izvadio iz Naruta (Vrana je imala Mangekjo Šaringan koji je pripadao Šisuiu i tehnika Kotoamatcuki je tehnika koju je Šisui kreirao). On šalje Naruta da se suoči sa Tobijem dok se on pozabavi Kabutom. Na putu do Kabuta on sreće Saskea, koji ga spopada sa brdom pitanja, ali ga on svojom tehnikom ostavlja iza sebe i ide da se suoči sa Kabutom. Kada mu Kabuto saopšti da se Edo Tensei ne može zaustaviti tako lako, Itači govori da neće ići sve kako je planirao. Potom Saske dolazi do njih dvojice, i otpočinju borbu sa Kabutom. U dugoj borbi, Itači uspeva da uhvati Kabuta u gendžicu Učiha klana (Izanami) i da zaustavi Edo Tensei. Samim zaustavljanjem Edo Tenseija Itači takođe nestaje, ali pre toga Saskeu pomoću Šaringana prikazuje istinu oko svoje uloge u masakru klana.

Zanimljivosti

  • Itači se može prevesti kao lasica.
  • Itači je je jedan od retkih koji je znao ko su Narutu otac i majka.
  • Čitav slučaj oko Učiha masakra i Itačijeve uloge je prilično zbunjujući, s obzirom da je Itačiju koji je u početku prikazan kao hladnokrvni ubica u drugom delu mange i anime dodeljena uloga pozitivnog lika, uz objašnjenje da je izvršio masakr zbog trauma koje je doživeo kao dete tokom rata. Takodje se ne zna sa sigurnošću da li je tvorac mange imao od početka nameru da Itačija prikaže kao pozitivnog lika koji nosi teret zlikovca ili je to učinjeno iz razloga produženja priče.
  • Itači je sušta suprotnost Oročimaruu.On je postovao svoje protivnike za razliku od Oročimarua koji ih je podcenjivao i omalovažavao.
  • Itači je jednom prilikom bio nominovan za Petog Hokagea, ali je odbio poziciju zbog njegove "bolesti".
  • Itači je, pored Peina i Konan, bio najsmireniji član Akacukija, dok je Kakuzu bio najbučniji i najatraktivniji.